Bekijk profielpagina

De Bible Belt beleeft een nieuwe tijd - en ik ook

Ik heb wat uit te leggen. Wie begint er nou een nieuwsbrief en laat dan na drie edities en een stapel
De Bible Belt beleeft een nieuwe tijd - en ik ook
Door Robin de Wever • Editie #4 • Bekijk online
Ik heb wat uit te leggen. Wie begint er nou een nieuwsbrief en laat dan na drie edities en een stapel enthousiaste lezersreacties niks meer van zich horen? Mea culpa.

Ik ben aan iets nieuws begonnen...
Het zit zo: ik schrijf niet meer. Voorlopig althans. Een aantal maanden geleden merkte ik dat ik na zeven jaar fulltime stukken tikken (veertien jaar als ik het freelance-werk meereken dat ik naast mijn studie deed!) even genoeg had van het geschreven woord. In dezelfde periode werd ik gevraagd door de uitstekende journalistieke afdeling van de EO om mee te werken aan een documentaire.
Ik heb ja gezegd. En geen spijt. Die docu is prachtig werk en een mooie kans om in een onderwerp te duiken waar ik me al langer in wil verdiepen. Inhoudelijk kan ik er nog niks over zeggen, maar als je deze nieuwsbrief interessant vindt, ga je vast ook enthousiast zijn over de docu.
... in tweevoud
Eigenlijk nog belangrijker is dat ik werk aan een eigen docu. Een project waarover ik net zomin kan uitweiden, maar dat zo mogelijk nog interessanter wordt. Ik mail zodra ik er meer over kan zeggen.
Een en ander kost natuurlijk aardig wat tijd, dus de schrijverij staat nu op een laag pitje. Zodra mijn agenda het toelaat, ga ik weer aan de slag voor Trouw en de rest.
En deze nieuwsbrief dan?
Dat gaan we de komende maanden ontdekken. Zolang ik weinig schrijf en weinig op de radio ben, heb ik misschien te weinig grondstoffen om nieuwsbrieven te maken. Maar wie weet! Mocht je de komende maanden weinig horen, no worries, ik kom vanzelf terug.
Ik ben trouwens niet helemaal stilgevallen. Voici:
Een subtiele revolutie in refoland
Precies één dag voordat vrijwel de ganse natie zich opwond over de Nashville-verklaring, legde ik in Trouw uit dat de bevindelijk gereformeerden zoals we die kennen volop aan het veranderen zijn. Het reformatorische taboe op televisie is aan diggelen, ontdekte ik tijdens een bezoek aan het Hoornbeeck College in Kampen.
In de meeste reformatorische kerkgenootschappen mogen zij die een tv in huis halen nog steeds een bezoekje van een bezorgde ouderling verwachten, maar de jongere generatie kijkt inmiddels volop naar YouTube, Instagram en Netflix. Op de telefoon.
De gevolgen daarvan kunnen groot zijn. De tv biedt een venster op een goddeloze buitenwereld, zo is al jaren de gedachte in bevindelijke kring. Voor je het weet begin je te lijken op wat je op tv ziet. Dat kan consequenties hebben voor je houding tegenover andersgelovigen, en voor opvattingen over bijvoorbeeld homoseksualiteit.
“Dit hebben we gewoon niet zien aankomen”, zei een docent in Kampen tegen me. Een ander zuchtte:
“De duivel heeft dit heel slim gespeeld”
Dat reformatorische bingewatchen is een erg belangrijke ontwikkeling, zeker in het licht van de Nashville-verklaring. Refo’s zijn allang niet meer de zwarte kousen zoals we die kennen: de rokjes worden steeds korter, de boezems minder verdoezeld en de kapsels hipper. Wanneer je je de hele dag op je telefoon in een seculiere wereld begeeft, wordt de kloof tussen het dagelijks leven en de kansel alleen maar groter.
Voor hen die de refozuil graag zien voortbestaan lijkt me dat een zorgwekkende ontwikkeling. ‘Niet van de wereld zijn’ was altijd het devies, en nu staat de deur naar de buitenwereld ineens open.
Misschien verklaart dat ook deels waarom er (in de meest orthodoxe kringen) ineens animo was voor een verklaring die de grenzen rond homoseksualiteit en gender scherp markeert. De orthodoxie moet gered.
En verder...
  • Ik moet toch nog even wijzen op een verhaal dat ik in de loop van vorig jaar heb geschreven over over het zogeheten Voynichmanuscript, een Middeleeuws boek met compleet onleesbare teksten. Bevat dat wartaal of staat het vol met cryptische wijsheden? Het stuk staat al een tijd online, maar ik vind het nog steeds fascinerend.
  • Het valt me ineens op dat mijn waterfles per ongeluk op bovenstaande foto staat. Een stalen Dopper, van harte aanbevolen.
  • Om nog even door te gaan op orthodoxen die het internet ontdekken: dit al gehoord? Een podcast-documentaire over een ultra-orthodoxe jood die zich op het internet begeeft en zijn complete leven ziet veranderen. Echt heel mooi.
  • Als ik na het werk energie over heb, luister ik dit.
  • En tot slot: onze zoon is deze maand 2 geworden.
Robin de Wever
Een van de zegeningen van thuis werken is horen hoe De Wever junior (2) zichzelf, liggend in bed, aanmoedigt voor zijn middagdutje. “Slapen, ogen dicht. Dromen. Dromen, dromen, dromen! Ja!”
Anders nog iets?
Niet dat ik weet. Tot binnenkort!
Hoe vond je deze editie?
Robin de Wever

Religie en andere heilige overtuigingen

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Robin de Wever met Revue.