Bekijk profielpagina

Het einde der tijden en het wonder van Noordwijk

Ben ik weer. Eindelijk tijd om een nieuwsbrief te tikken. Heb een hoop te melden, maar eerst even het
Het einde der tijden en het wonder van Noordwijk
Door Robin de Wever • Editie #3 • Bekijk online
Ben ik weer. Eindelijk tijd om een nieuwsbrief te tikken. Heb een hoop te melden, maar eerst even het nieuws van de dag.

Kinderen in kooien: wat vindt de Trumpchristen?
De afgelopen 48 uur heb ik, net als jullie waarschijnlijk, hoofdschuddend zitten kijken naar de beelden van en verhalen over het nieuwe immigratiebeleid van de VS. Gezinnen die vanuit het zuiden het land binnenkomen, worden bij de grens uiteengerukt. De ouders gaan de cel in en de kinderen (die niet berecht worden en die je dus niet mag opsluiten) belanden in grote detentiecentra, in kooien. En: zonder veters in hun schoenen, want met veters zou je jezelf kunnen verhangen.
Amerikaanse kerken spreken er vrijwel unaniem schande van. Logisch, al was het maar omdat het gezin heilig is. Maar, zo schrijf ik vandaag in Trouw, toch is het voor Trumps belangrijke christelijke achterban allemaal niet zo overzichtelijk:
Barmhartige opvang van vluchtelingen en zorg voor gezinnen staat op gespannen voet met een andere belangrijke religieus-politieke waarde: het christelijke Amerika beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Daar komt bij dat de meeste conservatieve Amerikanen de ophef op een totaal andere manier beleven. Terwijl ik dit schrijf, ziet de homepage van hun populairste nieuwsbron, Fox News, er zo uit:
Chocoladeletters dus over FBI-personeel dat anti-Trump zou zijn, en daaronder (voor jullie buiten beeld) wat faits divers over een verkeersongeluk, een metro-kwestie rond een actrice en een verkrachting. De detentiecentra komen aan bod in die gele banner:
FOX NEWS-PRIMEUR: Trump-regering geeft Democraten en Obama de schuld van immigratieproblemen en zegt dat links kinderen als pionnen gebruikt
Waarmee niet gezegd is dat de gemiddelde Trumpchristen niet weet wat er zich nu aan de grens afspeelt - die kijkt ook weleens CNN en NBC. Maar Fox’ stelligheid maakt de verleiding wel groot om te denken dat er het vast allemaal wat genuanceerder ligt dan de meeste media doen voorkomen, en dat Trump er misschien ook weinig aan kan doen.
Vanochtend vertelde ik erover op Radio 1 (eerste 5 minuten doorspoelen)
Intussen zien miljoenen christenen het einde naderen
En dat brengt ons wederom bij Trump. De verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem was meer dan alleen een ideologische zet, schreef en vertelde ik toen aan ieder die het wilde horen. Voor tientallen miljoenen conservatieve christenen was het vooral ook een nieuw stapje in Gods heilsgeschiedenis.
De verhuizing brengt Joodse heerschappij over heel Jeruzalem dichterbij. Immers, als de Joden het voor het zeggen hebben, kan de Joodse Tempel worden herbouwd, en kan Christus terugkeren op aarde. Evangelicals zijn geneigd dat stappenplan vrij letterlijk te nemen. In Nederlandse kerken gebeurt dat minder, maar ook hier is christelijk zionisme geen marginaal fenomeen. Zoals Johnnie Moore, de leider van de christelijke lobby in het Witte Huis me laatst per telefoon vertelde:
Dat dit is gebeurd, is te danken aan evangelicals. De afgelopen maanden heb ik in het Witte Huis talloze sessies gedaan met christelijke leiders. Steeds kwam erkennen van Jeruzalem als hoofdstad weer ter sprake.
Nieuwsweekend op Radio 1 vroeg me trouwens om uit te leggen waarom dat christelijk zionisme zo belangrijk is, en waarom het gevaarlijk kan uitpakken.

En dan het wonder
Of ja, wonder: in Noordwijk is een schedel opgegraven die weleens de reliek kan zijn van Sint Jeroen, een volksheilige aan wie nogal wat wonderen werden toegeschreven. Spontane genezing van epilepsie, kerkklokken die ineens gingen luiden en meer van zulks deden Noordwijk in de late Middeleeuwen uitgroeien uit tot een bedevaartsoord.
Mooi verhaal dus. Maar nog mooier is dat het graafwerk is gebeurd op aanwijzing van… een paragnost.
Bij nader onderzoek moet blijken of die schedel inderdaad het verloren gewaande reliek kan zijn. Nu is de kans dat je onder een kerk beenderen vindt natuurlijk vrij groot, dus houd nog even een flinke slag om de arm, maar gezien de aanwijzingen is het niet ondenkbaar.
Als het inderdaad de reliek is, zou dat vrij wonderlijk zijn, want de afgelopen eeuw zijn mensen met parapsychologische gaven talloze keren aan wetenschappelijk onderzoek onderworpen. Voor zover ik heb kunnen nagaan zijn hun gaven nooit aangetoond. En in Nederland heeft een paragnost nog nooit een misdaad opgelost. En nu dus dit.
What a time to be alive.
O, en nog even over dat Syrië-artikel
In de vorige editie had ik het over de christelijke steun voor Assad. Direct nadat ik de mail had verstuurd, lieten sommigen van jullie me weten dat het verhaal waar ik naar linkte, niet werkte. Dom, maar verstuurd was verstuurd. Hierbij alsnog de juiste link:
Tot slot...
- Vorige maand was ik op Opwekking, die enorme christelijke conferentie. Had niet verwacht dat daar veel nieuws over te vertellen viel, maar ik was aangenaam verrast. Bijvoorbeeld door de groei.
- Voor de liefhebber: ik was laatst te gast bij het late night tv-programmaatje De Nachtzoen, om te vertellen over het avondritueel in huize De Wever. Je hebt er een rare blik in je ogen, zei iemand die het gezien had. Klopt wel. Geen idee waarom.
Anders nog iets?
Wat mij betreft niet. Tot binnenkort.
Hoe vond je deze editie?
Robin de Wever

Religie en andere heilige overtuigingen

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Robin de Wever met Revue.