Bekijk profielpagina

Ik ga iets nieuws proberen

Een nieuwsbrief. Over religie, politiek en aanverwante zaken. Eens in de paar weken zet ik grote ontw
Ik ga iets nieuws proberen
Door Robin de Wever • Editie #1 • Bekijk online
Een nieuwsbrief. Over religie, politiek en aanverwante zaken.
Eens in de paar weken zet ik grote ontwikkelingen op een rij, geef ik kort wat duiding en link ik naar verhalen die de ontwikkelingen verder uitdiepen. Jij zou het weleens interessant kunnen vinden, dus ik heb je alvast aangemeld. Vrijpostig inderdaad, dus zit je er niet op te wachten, klik dan vooral op de link hieronder.
>> MELD ME AF <<
Later afmelden kan ook. Onder iedere editie staat een link.

Wat evangelicals zien als ze naar Trump kijken
Onvermijdelijk natuurlijk, dat het in deze debuutaflevering over Trump en zijn christelijke aanhangers zou gaan. Bovenstaande peiling is fascinerend. Stormy Daniels is zoals bekend de porno-actrice die een seksuele affaire had met Trump, die zwijggeld kreeg en die afgelopen weekend een tv-interview gaf.
Op zijn waarderingscijfers onder witte evangelicals, de miljoenen conservatieve protestanten die Trump aan de overwinning hielpen, heeft die affaire dus nauwelijks effect.
Christelijke Trumpfans hebben zich er maar bij neergelegd dat veel anderen hen hypocriet vinden. Dat ze hem toch blijven steunen, komt deels doordat zijn Witte Huis regelmatig met bescheiden maar hoogst symbolische maatregelen komt. Denk aan de verplaatsing van de Israëlische ambassade naar Jeruzalem, en aan het recente verbod op transgenders in het leger. De kerken mogen dan leeglopen, de homo-emancipatie mag dan voortschrijden, onder Trump hoeven weigerambtenaren, weigerondernemers en iedereen die aan hun kant staat zich geen zorgen te maken.
Maar inmiddels begin ik te geloven dat er nog iets speelt. Dat evangelicals Trump zijn schuinsmarcheerderij niet kwalijk nemen, heeft ook deels te maken met wat de evangelicale tv-presentator David Brody beschrijft in zijn nieuwe boek The Faith of Donald J. Trump.
De prominente voorgangers met wie Trump omgaat, zien in hem een verloren zoon, meent Brody. Een zondaar die nu het licht ziet. Ik ben nog niet overtuigd, maar zo lang deze invloedrijke figuren dat wel zijn, kunnen we niet om die zienswijze heen.
In Saudi-Arabië mag steeds meer
De komende maanden moet duidelijk worden of ’s lands machtige geestelijken die nieuwlichterij zien zitten. De eerste tekenen zijn gunstig, maar de paleispolitiek van de Saudi’s is bijzonder complex. Trouw-collega Eildert Mulder waarschuwde al dat we geen wonderen hoeven te verwachten, en dat het land vanwege de dalende olieprijzen wel moét hervormen, roept vragen op over de oprechtheid van de plannen. In de woorden van Saudi-watcher Madawi Al-Rasheed, laatst in de Washington Post:
The announcements are definitely geared to attract investors and create a feel good factor for a kingdom that had a very bad reputation. It is unclear what a moderate Islam in Saudi Arabia would look like.
Mijn stuk over de kleding-hervorming: Saudische kroonprins: de zwarte gewaden mogen uit
Waarom God de Amerikanen wapens gaf
Even terug naar de VS. Voor het eerst wordt er voorzichtig aan de wapenwetten gesleuteld en lijkt verdere gun control mogelijk. Van de weeromstuit claimde directeur Wayne Lapierre van wapenlobbyclub NRA daags na de schietpartij in Florida dat wapens een geboorterecht waren, geschonken door God. Voor veel wapenbezitters zijn pistolen en geweren onderdeel van een christelijke levensstijl, schreef ik in Trouw:
God, patriottisme en wapens - alledrie zijn ze terug te voeren op hét conservatieve beginsel: vrijheid. Toen hun voorvaders zich tijdens de Amerikaanse Revolutie vrijvochten van de Engelsen, wonnen ze niet alleen politieke soevereiniteit, maar vooral ook godsdienstvrijheid, de hoeksteen van de traditionele Amerikaanse samenleving. Mede mogelijk gemaakt door: wapens.
En verder:
Anders nog iets?
Je weet me te vinden. Dank voor het lezen!
Hoe vond je deze editie?
Robin de Wever

Religie en andere heilige overtuigingen

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Robin de Wever met Revue.