Bekijk profielpagina

Nieuwsbrief - Een hemel op aarde die spectaculair mislukt

Ben ik weer. Met een nieuwe nieuwsbrief, geschreven op de laatste dag van een korte vakantie. En ja,
Nieuwsbrief - Een hemel op aarde die spectaculair mislukt
Door Robin de Wever • Editie #2 • Bekijk online
Ben ik weer. Met een nieuwe nieuwsbrief, geschreven op de laatste dag van een korte vakantie. En ja, hier in de Bourgogne is het warm en heerlijk en ja, onderstaand uitzicht vanaf mijn schrijfplek heb ik natuurlijk alleen bijgevoegd in de hoop links of rechts wat jaloezie te oogsten.

Wat betreft die hemel op aarde
Wild, Wild Country al gezien, de nieuwe Netflixdocu over goeroe Bhagwan? Zes uur lang de moeite waard: charismatisch spiritueel leider Bhagwan strijkt met zijn volgelingen neer op het platteland van Oregon (VS), jaagt de lokale bevolking de stuipen op het lijf door in een paar maanden tijd een complete stad uit de grond te stampen en doet vervolgens alles om die hemel op aarde te beschermen tegen het chagrijn van de buitenwereld. Met machinegeweren en uiteindelijk zelfs (spoiler) een poging tot het vergiftigen van een heel dorp.
Nadeel is dat de makers bijzonder summier zijn over de drijfveren van Bhagwan en zijn Rajneeshee-volgelingen. De aantrekkingskracht van de goeroe, de spirituele overtuigingen van de Rajneeshees - je komt er bijna niets over te weten.
Maar zelfs zonder die diepere laag is Wild, Wild Country een interessante studie in utopisme. De Rajneeshees raken al in aflevering twee verteerd door wraakzucht, en zo laten ze onbedoeld zien hoe moeizaam utopieën standhouden. En hoe makkelijk een oprechte hang naar love, peace en happiness kan leiden tot precies het tegenovergestelde.
Het is een mechanisme waarover ik vaker uitgebreid heb geschreven (zie Scientology en de kerk van tv-voorganger David Maasbach), maar die groepen maakten het lang niet zo bont als de volgelingen van Bhagwan. Van harte aanbevolen.
Wild Wild Country | Official Trailer [HD] | Netflix - YouTube
Wild Wild Country | Official Trailer [HD] | Netflix - YouTube
En dan: iets heel anders
Na de westerse luchtaanvallen op Syrië, vorige maand, las ik een stevig verwoorde verklaring van Syrische kerkleiders:
The allegations of the USA and other countries that the Syrian army is using chemical weapons and that Syria is a country that owns and uses this kind of weapon, is a claim that is unjustified and unsupported by sufficient and clear evidence.
En:
We salute the courage, heroism and sacrifices of the Syrian Arab Army which courageously protects Syria and provide security for its people.
Dat de Syrische kerken van oudsher op de hand van het regime zijn, is bekend. Maar, zo zei ik tegen Nico, chef religie van Trouw, ik heb eigenlijk geen idee of ze met dit soort oorlogstaal vooral Assad naar de mond willen praten of dat ze oprecht aan zijn kant staan. Goede vraag, zei Nico. Wil ik wel een stuk over lezen.
En verder...
  • De VS hebben sinds deze week een nieuwe minister van buitenlandse zaken. Kleurrijk figuur. Mike Pompeo grossiert al jaren in uiterst rechtse complottheorieën en combineert felle islamhaat met een apocalyptisch-christelijke kijk op de wereldpolitiek. Je hoort er bijna niemand over, en dat verbaast me wel. Ik schreef er dit over.
  • Ik maak plannen voor een nieuwe reis naar de VS, deze zomer. De vorige editie schreef ik al dat Trump alleen maar populairder is geworden. Inmiddels hebben evangelical-prominenten een topoverleg gehouden over hoe het verder moet met hun stroming, nu de naam ‘Trump’ daar onlosmakelijk mee verbonden is.
Anders nog iets?
Volgens mij niet. Ik ben bezig met wat interessante projectjes, waarover later meer. Maar eerst dus met De Wever junior over de camping sjouwen.
Tot over een paar weken!
Hoe vond je deze editie?
Robin de Wever

Religie en andere heilige overtuigingen

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Robin de Wever met Revue.